Hvad er bæredygtig energi? Og hvordan kan du bruge mere af det i dit hjem?
Læs mere om bæredygtig energi m.m.
Bæredygtig energi er et populært samtaleemne i de danske hjem.
Regeringen har sat et mål om, at vi som samfund skal producere så meget bæredygtig energi i 2050, at vi helt kan undlade at bruge fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas. Langsomt, men sikkert, bliver opvarmningsformer som olie- og gasfyr udfaset, så vi alle ender med at varme vores huse op på en mere miljøvenlig måde.
Vejen derhen er stadig lang, men vælger du at skifte dit olie- eller gasfyr ud med en mere grøn energikilde, som en varmepumpe eller fjernvarme, er du med til at tage et skridt i den rigtige grønne retning.
Her i artiklen kan du læse mere om bæredygtig energi og blive klogere på, hvilke tilskud du kan søge om, og hvilke muligheder du har, når det kommer til at gøre din bolig mere grøn og energirigtig.
Få vores 7 bedste råd til at indgå en aftale med en håndværker
Grøn energi er et andet ord for bæredygtig eller vedvarende energi.
Vi skal alle bruge strøm og varme til vores hjem, og der findes flere måder, som vi kan få det på. Når vi taler om grønne energikilder, har vi at gøre med energiformer, der udleder en minimal mængde CO2. Det være sig for eksempel solenergi, vindenergi eller jordenergi.
Solen, vinden og jorden bliver ved med at tilføre energi – på helt naturlig vis. Det forurener ikke at bruge vindens eller solens energi til at producere strøm ved hjælp af vindmøller eller solceller. Men det udleder derimod masser af CO2, når vi brænder olie eller kul af for at få varme hjemme i vores stuer.
Vi vil nu se nærmere på, hvordan du kan få mere bæredygtig energi ind i dit hjem og din hverdag.
Du kan gøre flere ting for at gøre dit hjem mere grønt og energivenligt:
Vil du gerne udnytte solens stråler til at producere strøm hjemme hos dig? Så kan du overveje at få installeret solceller på dit tag eller på et stativ i haven.
Et solcelleanlæg bruger solens stråler til at lave strøm, og det foregår helt uden støjgener. Det er en forholdsvis billig løsning at få installeret et solcelleanlæg, og det kan give dig en betydelig besparelse på elregningen hver måned.
Jorden bliver helt naturligt varmet op, når solen skinner, eller når temperaturen stiger op ad dagen. Den varme kan du få gavn af, hvis du installerer et jordvarmeanlæg.
Et jordvarmeanlæg er en grøn løsning, der udnytter den varme, der findes i jorden. Det er dyrt at omlægge til jordvarme, og det er især fordelagtigt at installere det, hvis du er i gang med et nybyggeri.
Vil du gerne have jordvarme, skal du forvente en startomkostning på mellem 100.000 - 200.000 kr. Til gengæld kan du spare helt op mod 50 - 75 % på din varmeregning hver måned.
En varmepumpe udnytter den energi, der er i luften udenfor, til at varme din bolig eller dit vand op. Der findes både luft-til-luft eller luft-til-vand varmepumper, og begge løsninger giver dig en grøn og mere bæredygtig energiforsyning.
Du kan spare mange penge på din varmeregning med en varmepumpe, og du kan vælge at skrotte dit olie- eller gasfyr til fordel for en energieffektiv varmepumpe. En varmepumpe udleder ikke meget CO2, og den er forholdsvis billig at installere.
Ja, det kan du godt.
For at hjælpe os alle på vej til at bruge mere vedvarende energi og færre fossile brændstoffer har regeringen gjort det muligt at søge om forskellige tilskud:
Med Bygningspuljen kan du søge om et tilskud til at montere en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg eller til at få efterisoleret din bolig. Tilskuddet går ind og dækker omkring 20 % af den samlede pris.
Du kan ansøge om tilskuddet hos Energistyrelsen.
Der er tale om en først-til-mølle løsning, hvor der uddeles penge, så længe der er midler i kassen.
Vil du gerne kobles af gasnettet, fordi du går fra et gasfyr til en anden varmekilde? Så kan du spare gebyret på 8.000 kr. for afkobling.
Det gælder uanset, hvilken anden varmekilde du går over til.
Du kan søge om at komme med på Afkoblingsordningen hos Evida. Her gælder også først-til-mølle princippet, hvor der er penge at søge om, så længe der er penge i kassen.
Vil du gerne have gode råd og sparring på, hvordan du kan få mere grøn energi ind i dit hjem? Så sender vi gerne en klimahåndværker hjem til dig.
Giv os et kald på telefon 70 22 80 14.
Gratis og uforpligtende
Du får prisen med det samme
En god start på dit byggeprojekt
Håndværker.dk