Alt om gulv og gulvvarme
Hvilket gulv skal jeg vælge?
Før du vælger dit nye gulv, kan det være nyttigt at gøre dig visse overvejelser. Vi anbefaler, at du gør dig følgende overvejelser:
Overvej, hvordan dit nye gulv skal se ud. De fleste vil selvfølgelig gerne have et flot gulv. Det er dog også værd at overveje, hvordan den gulvtype, du overvejer, passer til rummets overordnede udseende. Et velvalgt gulv er ikke alene dejligt at se på, det kan også gøre det nemmere at sælge huset eller lejligheden, hvis du en dag beslutter dig for at flytte.
Overvej de praktiske krav til gulvet. Vil du gerne have et skridsikkert gulv? Dette kan for eksempel være praktisk, når man har mindre børn eller en hund. Er det vigtigt, at gulvet er nemt at rengøre og vedligeholde? Vil du gerne have installeret gulvvarme? Vil du have et langtidsholdbart gulv? Overvej dine behov/krav og vælg nyt gulv med tanke på disse.
Overvej den økonomiske side af gulvprojektet. Bestem dig for, hvad dit nye gulv må koste, og beregn gerne en vejledende pris, før du beslutter dig. Er det et større projekt, er det desuden værd at tage en snak med banken, før du beslutter dig. Du kan med fordel beregne en vejledende pris, som du kan tage med dig, når du skal snakke med banken, med vores prisberegningsservice:
Husk også, at visse gulve stiller krav til gulvkonstruktionen og til underlaget. Visse gulvtyper kan lægges umiddelbart ovenpå et eksisterende gulv, men andre kræver et særligt underlag. Undersøg derfor altid, om det gulv du overvejer, kræver noget særligt af dig og din bolig.
Forskellige gulvtyper
Der findes mange forskellige gulvtyper at vælge imellem. Du kan blandt andet vælge mellem trægulv, stengulv, flise- og klinkegulv, fugefrit gulv (som terrazzo og beton),og halvhårde gulvbelægninger (eks. linoleum, vinyl, kork og gummi).
Her kan du læse mere om nogle af de mest populære gulvtyper.
Parketgulv
Parketgulv fås i mange forskellige træsorter, heriblandt bøg, ask og eg. Der findes tre former for parketgulv: stavparket, parketbrædder og parketruder.
Stavparket består af enkelte stave med en længde på mellem 20 og 70 cm. og en bredde på mellem 5 og 7 cm. Parketgulvet samles af disse stave, der kan presses sammen, og skal limes eller sømmes til et fast undergulv.
Parketbrædder er stave samlet i større dele på forhånd og tager derfor kortere tid at lægge. Parketbrædderne samles ved at presse dem sammen på samme måde som stavparket, og de kan limes eller sømmes til bjælker eller strøer og endda lægges løst på et fast undergulv.
Parketruder er større, firkantede byggeelementer. Brædderne er samlet i ruder eller kvadrater og er derfor meget hurtige at lægge. Parketruder kan limes på fast undergulv.
En af fordelene ved et parketgulv er, at denne gulvtype ikke er så fugtpåvirkelig. Derudover kan parketgulvet lægges i mange forskellige flotte mønstre, eksempelvis sildebensmønster.
Laminatgulv
Et laminatgulv består af en træbaseret kerne med et øvre slidlag af træ eller imiteret træ. Laminatgulve fås i en lang række træsorter blandt andet bøg, ask, kirsebær og mahogni Et laminatgulv kan monteres svømmende samt limet eller sømmet fast.
En af fordelene ved et laminatgulv er, at det ikke er så larmende og knirkende som andre gulvtyper. Man kan desuden lægge det ovenpå eksisterende gulve uden at foretage drastiske ændringer.
Dog skal man være opmærksom på, at billigere laminatgulve kan se kunstige ude, og at de kan være mindre holdbare over tid. Gulvet kan oftest heller ikke slibes, da det øverste slidlag i mange tilfælde kun er ca. 2 mm.
Trægulv af gulvbrædder eller planker
En af fordelene ved et trægulv med gulvbrædder eller planker er, at træets udseende passer både til en mere klassisk indretning og til en moderne eller minimalistisk indretning. Trægulvet egner sig især til gamle huse, der har det rette undergulv til denne gulvtype.
Trægulv af denne type udformes i flere forskellige træsorter. Fælles for disse træsorter, er at de skal have en vis hårdhed og styrke. Trægulvet kan blandt andet udformes i fyrretræ, gran, eg og ask.
Trægulvet er langtidsholdbart og kan desuden tåle mange slibninger uden, at det behøver at blive udskiftet. Trægulvet er elastisk og derfor rart at gå på og har en høj grad af skridsikkerhed.
Trægulve af denne type kan dog ikke fastgøres til betongulv eller andet fast undergulv. Brædderne eller plankerne skal fastgøres til en form for understøtning, såsom strøer eller bjælker.
Man skal være opmærksom på, at trægulv af denne type er fugtpåvirkeligt. Gulvet vil utvivlsomt give sig alt efter vejr- og fugtforhold.
Gulvvarme
Mange drømmer om at få installeret gulvvarme - og ikke kun på badeværelset. Gulvvarme kan installeres i hele huset og fører mange fordele med sig.
Med gulvvarme behøver du ikke bruge plads på radiatorer, og du kan indrette din bolig mere frit. Gulvvarme kræver derudover heller ikke den samme vedligeholdelse som radiatorer, heriblandt rengøring og maling.
Gulvvarme beskrives ofte som en behagelig varme, fordi rummet bliver mere jævnt opvarmet, og fordi man undgår et fodkoldt rum. Dog skal man være opmærksom på, at gulvvarme er længere tid om at varme rummene op end radiatorer, og det tager også længere at afkøle et rum.
Gulvvarme er heller ikke ideel i gamle eller dårligt isolerede huse, fordi varmen kan nå at slippe ud, før du får glæde af den.
Hvordan installerer man gulvvarme?
Gulvvarme installeres typisk i forbindelse med lægningen af et nyt gulv. Gulvvarmen skal nemlig installeres under gulvet, og det kan være dyrt at rive et gulv op og lægge det igen.
Gulvvarme kan være vandbaseret eller elbaseret. Ved vandbaseret gulvvarme føres opvarmet vand gennem rør, der er lagt under gulvet. Denne type gulvvarme monteres af en vvs-installatør. Elbaseret gulvvarme består i en varmemåtte, der ligger under gulvet og omdanner el til varme, og monteres af en elektriker.
Hvad koster et nyt gulv?
Prisen på et nyt gulv afhænger af, hvilken gulvtype du vil have, hvor omfattende opgaven er, om der er særlige hensyn, der skal tages, samt andre faktorer.
Prisen på et nyt gulv fastsættes i samarbejde med en håndværker, som kan vurdere din boligs muligheder og behov ved selvsyn.
Du kan dog nemt og hurtigt beregne en vejledende pris med vores prisberegningsservice. Vores prisberegningsservice er gratis og uforpligtende. Beregn en vejledende pris på dit nye gulv her.