Står du over for at skulle bygge et nyt hus, eller skal du have lavet en tilbygning? I begge tilfælde skal du være opmærksom på bebyggelsesprocenten på din grund.
Bebyggelsesprocenten er lig med hvor stor en procentdel af det samlede areal på din grund, der må bygges på. Det er altså bebyggelsesprocenten, der afgør, hvor stor en del af din grund, der må være bebygget. Når vi taler om bebyggelsesprocent, skal alt bebyggelse på din grund tælles med - ikke kun selve boligen.
I langt de fleste parcelhuskvarterer i Danmark ligger bebyggelsesprocenten på 30 procent. Der findes dog flere undtagelser, så det er altid noget, du skal tjekke op på for at være helt sikker på hvilke regler, der gælder for netop din grund. Er der undtagelser i det område, hvor du skal til at bygge, vil det være angivet i lokalplanen eller servitutterne.
I sommerhusområder vil der typisk være en lavere bebyggelsesprocent på omkring de 15 procent. Det er der af den grund, at der er et generelt ønske om at holde sommerhusområderne mere åbne og mindre tæt bebyggede.
Når du skal regne ud hvor mange kvadratmeter, du allerede har bygget på din grund, skal du sammenholde størrelsen på din grund med dit samlede boligareal. Her er det ikke kun selve grundstenen af din bolig, der skal regnes med. Også udestuer, overdækkede terrasser og andre småbygninger skal tages med i regnestykket.
På den måde kan du regne ud hvor mange kvadratmeter bolig, du kan bygge til på din grund, uden at du kommer til at overtræde reglerne om en lovlig bebyggelsesprocent.
Idéen med at opstille regler for bebyggelsesprocenter går på at sikre, at områder ikke bliver for tæt bebyggede. Selv i beboede områder skal der stadig være plads til friarealer, så det kan fungere som et sundt og velfungerende område for de, der bor der.
Reglerne om bebyggelsesprocenter er overordnet set også med til at regulere, at der ikke kommer til at bo alt for mange mennesker på et mindre areal. Det gælder nemlig ikke kun din private grund - men også hele området som helhed.
Overvejer du at bygge en etage mere på din bolig eller at udnytte førstesalen i dit hus, skal du også være opmærksom. Selvom du bygger ovenpå, tæller de ekstra kvadratmeter bolig, du får, også med i den samlede bebyggelsesprocent på din grund.
Skulle du være så uheldig at bygge til og overskride bebyggelsesprocenten, kan kommunen rent faktisk kræve, at du får fjernet din tilbygning igen. Det gælder både, hvad enten der er tale om en carport, et udhus eller en første sal i din bolig.
Gratis og uforpligtende
Du får prisen med det samme
En god start på dit byggeprojekt
Håndværker.dk