Skal du i gang med et byggeprojekt, kræver det næsten altid en byggetilladelse. Det sikrer kommunerne, at der ikke bliver bygget steder, der ikke må bygges. Bygger man alligevel uden en tilladelse, har kommunen ret til at kræve, at bygningen skal rives ned.
Hvad er en byggetilladelse?
En byggetilladelse er kommunernes tilladelse til, at du må bygge på din grund. Det gælder både ved større og mindre tilbygninger. Hvis arealet i din bolig ændres, eller du foretager større ændringer af din bolig, kræver det også en byggetilladelse.
Derfor anbefaler vi, at du hellere ansøger en gang for meget end én gang for lidt.
I disse tilfælde skal du altid søge om byggetilladelse
- Når du bygger sommerhus
- Når du bygger garage, udhus eller lignende, hvor det samlede areal er over 50 kvm
- Når du skal bygge tilbygninger eller 1 sal
- Når du bygger udestuer, anneks eller kvist
- Når du laver større ombygninger eller ændringer på eksisterende bolig
- Når du flytter badeværelse, køkken eller bærende vægge i din eksisterende bolig
Ansøg korrekt - dette skal ansøgningen indeholde
I dag foregår en ansøgning om byggetilladelse digitalt. Det medfører også, at du ikke kan lave fejl i din ansøgning, da alle felter skal udfyldes, før du overhovedet får lov at ansøge. Dermed svarer du i ansøgningen på alle relevante spørgsmål. Derfor er det dog alligevel rart at vide, hvad du skal informere om.
Du skal angive:
- En situationsplan, der indeholder: placering af nybyg og eksisterende bygninger, afstand til skel og terrænforskel.
- En afløbsplan
- Plantegning for den nye bygning
- Tværsnit
- Tegninger af specielle konstruktioner
- Oplysninger om konstruktioner, materialer og installationer
Så lang tid tager det at få en byggetilladelse
Så snart du har ansøgt din kommune om tilladelse til at bygge, skal du vente på tilladelse, før du må gå i gang med dit byggeprojekt. Det er desværre ikke til at give et nøjagtigt svar på, hvor længe det tager, før du bliver godkendt.
Det varierer meget fra kommune til kommune, og ansøger du om nogen form for dispensation, kan processen tage længere tid end normalt. Behandlingstiden på din ansøgning vil hos de fleste kommuner fremgå af deres hjemmeside.
Tal med en byggerådgiver, hvis du er i tvivl
Er det første gang, du skal søge om byggetilladelse, kan det være en rigtig god idé at rådføre dig med en byggerådgiver, der kan hjælpe dig med ansøgningsprocessen. En byggerådgiver ved præcis, hvad der er vigtigt at få med i din ansøgning, og på den måde ved du, at ansøgningen er, som den skal være.
Det kan typisk betale sig. Og mens en byggerådgiver klarer ansøgningen, kan du bruge din energi på at få styr på andre detaljer i dit byggeprojekt.
Du kan finde en rådgiver her.
Får du afslag på din byggetilladelse?
I nogle tilfælde giver kommunen desværre afslag på din ansøgning, men det er ikke ensbetydende med, at du så aldrig kan få en. Får du afslag, kan du sende en klage til statsforvaltningen i din region, og dermed få en ny afgørelse.
I de fleste tilfælde får du dog din byggetilladelse, hvis du udfylder din ansøgning korrekt. Rigtig god jagt.