Ved en klassisk facadebeklædning bliver der påsat vandrette brædder uden på dit hus, men de kan også sættes lodret. Fordi beklædningen er med til at beskytte din bolig, er det vigtigt, at det bliver gjort rigtigt, så du ikke lukker af for ventilationen i huset og holder fugten inde.
Inden du vælger facadebeklædning, kan du overveje:
Der er stor forskel på levetid og vedligeholdelse, afhængigt af hvilket materiale du vælger. Træ er den mest populære facadebeklædning, og det skaber et varmt og naturligt udtryk til din bolig i mange år frem – men det er samtidig én af mest vedligeholdelseskrævende beklædninger.
Det er forskelligt, i hvilke situationer man vælger at kaste sig ud i facadebeklædning på sit hus. Se et udpluk her:
Der er mange materialer, man kan anvende til facadebeklædning. Tommelfingerreglen er, at hvis man kan bruge det til taget, så kan man ofte også bruge det til facadebeklædningen – måske med undtagelse af strå.
Zink, stål, træ, aluminium, skifer og eternit er blandt de materialer, som ofte anvendes til facadebeklædning. Tagpap kan i visse tilfælde bruges til beklædning af facader, men anvendes dog yderst sjældent.
Læs mere om fordele og ulemper ved de forskellige materialer her.
Facadebeklædning i træ giver et naturligt udtryk og patinerer flot over årene. Det kan males i den farve, du ønsker og kan både anvendes på helårs- og sommerhuse.
Træbeklædning kan blandt andet laves i træsorterne gran, fyr, eg eller i imprægneret træ. Hvad du vælger, afhænger af din personlige smag, og om træsorten skal passe til en eksisterende del af dit hus.
Der er mange fordele ved træbeklædning blandt andet, fordi det:
Der er dog også et par ulemper, fordi:
Facadebeklædning i zink er for dig, der ønsker et eksklusivt udtryk til din bolig. Det kan bruges til en tilbygning, hvor hovedhuset har en anden beklædning – her bliver zink brugt aktivt for at skabe et æstetisk modstykke til en anden type beklædning.
Se fordelene ved zink her:
Se ulemperne her:
Vælger du facadebeklædning i eternit, får du et materiale, der kræver meget lidt vedligehold. Det kaldes også for fibercement og har en lang levetid. Det er et alsidigt materiale, som kan fås i alt fra trælignede brædder til plader i alverdens farver.
Før i tiden blev der brugt asbest i fremstillingen af fibercement, men det blev forbudt tilbage i 1987. Så selvom nogle stadig kæder de to ting sammen, er der ingen risiko ved at bruge eternit i dag.
Fordele ved eternit:
Ulemper ved eternit:
Beklædning i stål bliver ofte anvendt i industrien, fordi det er yderst holdbart og vedligeholdelsesfrit. Det kan dog også bruges ved almindelige helårshuse, hvor det bidrager med stor kreativ og stilistisk frihed.
Stålbeklædnings fordele:
Stålbeklædnings ulemper:
Facadebeklædninger er mere komplicerede end bare at bore brædder fast på en mur. Der findes mange måder at gribe opgaven an på alt efter beklædningsmaterialet, men overordnet set udføres opgaven på følgende måde:
Der monteres først rigler på den eksisterende mur. Herefter efterisoleres facaden mellem riglerne, og der oprettes en vindspærre (en plade af eternit, gips, plast, krydsfiner eller lignende, der sørger for, at kold luft ikke trænger ind i isoleringsmaterialet).
Herefter monteres der eventuelt afstandslister, der sørger for god ventilation bag ekempelvis træbeklædning og til sidst selve facadebeklædningen.
Bygningsreglementet siger, at hvis du renoverer eller beklæder facaden på dit hus, er du i samme forbindelse forpligtet til at efterisolere facaden/huset, så det lever op til nutidens energikrav.
Du kan finde oplysninger om dette i Bygningsreglementet BR10.
Husk desuden at tjekke lokalplanen før arbejdet går i gang – nogle lokalplaner tillader eksempelvis ikke træhuse/træbeklædning i området.
Facadeisolering betyder, at du isolerer den ydre del af dit hus frem for hulrummet mellem for- og bagmur, som man gør ved hulmursisolering.
Konkret bliver der sat en udvendig beklædning på huset, der sikrer, at varmen bliver inden døre. Det giver en betydelig økonomisk besparelse, mindre CO2-udledning og et langt bedre indeklima. Derudover beskytter isoleringen også husets konstruktion, hvilket forlænger levetiden.
En anden fordel ved udvendig isolering frem for indvendig er, at du ikke mister kvadratmeter. Faktisk får du en udvidelse af husarealet i stedet.
En høj varmeregning kombineret med et koldt indeklima kan være tegn på, at din bolig ikke er isoleret godt nok. Er du i tvivl, bør du få en fagmand til at tjekke, hvorvidt facadeisolering vil være en god idé.
Facadeisolering kan koste omkring 1.300-2.300 kroner pr. kvadratmeter.
Det er en dyrere løsning end for eksempel hulmursisolering, men det er til gengæld den mest energieffektive isoleringsform. Derfor vil facadeisoleringen hurtigt tjene sig hjem igen, i takt med at varmeregningen begynder at falde.
Når du er kommet frem til, hvilken type facadebeklædning du ønsker, er det blot at gå i gang. Facadebeklædning er dog ikke en begynder-gør-det-selv-opgave. Hvis du ikke har erfaring med håndværk, så indhent hjælp fra en fagmand.
Det gælder også facadeisolering, som kræver erfaring og høj faglighed for at blive udført korrekt.
Du får svar indenfor kort tid
Håndværkere i hele landet
Gratis og uforpligtende
Tags
Håndværker.dk