Reparation af mørtelfuger i murede facader: Sådan gør du
Læs også om maling og vedligeholdelse af husfacader m.m.
Har du et murstenshus? Fugerne mellem murstenene kaldes for mørtelfuger, fordi de er lavet af netop mørtel. De er så at sige “limen” mellem hver mursten, der sikrer, at muren er robust og beskyttet.
Der findes forskellige typer af mørtel, der adskiller sig ved for eksempel farvenuance, men også ved, hvilken måde de skal blandes på. Når du skal reparere mørtelfuger, er det vigtigt, at du vælger en mørtel med samme styrke som den eksisterende.
En porøs mørtelfuge er ikke ensbetydende med, at hele fugen er ødelagt. En almindelig mørtelfuge er omkring 7 centimeter dyb, og det er ofte kun de første 1-3 centimeter, der revner og bliver slidte.
Det kan have store konsekvenser for dit hus, hvis fugerne ikke er intakte. Derfor bør du gøre dig selv den tjeneste at tjekke dine mørtelfuger fra tid til anden – og gerne et par gange om året. Gå en tur rundt om huset, og vær opmærksom på tegn på skader.
Opdager du nogle skader, er det på tide at udbedre problemerne.
Det er et større projekt at ordne mørtelfugerne mellem dine mursten, og hvorvidt du selv kan klare opgaven, eller du skal sætte en professionel på opgaven, afhænger ikke alene af, hvor udbredte skaderne er. Det kommer også an på, hvor handy du er.
Er det en større omgang, du skal ud i, kan det være en god ide, at du tager fat i en murer. Er der kun tale om mindre udbedringer, og har du selv mod på at kaste dig ud i det, er der flere ting, du skal være opmærksom på.
Vælger du selv at gå i krig med at reparere mørtelfugerne, har du brug for ordentligt værktøj. Det kan være en god idé at have følgende ved hånden:
Læs med her og se, hvordan du går til værks herfra.
For at du kan lægge en ny fuge, skal du have den gamle fuge væk. Det gør du nemmest ved hjælp af en maskine, der er udviklet til formålet, og som går under navnet fugefræser. Ved genstridige fuger kan du gøre brug af hammer og mejsel.
Husk altid at starte fra toppen og bevæg dig nedad.
Det er afgørende, at du vælger den rigtige slags mørtelmasse, når du skal i gang med at omfuge.
Som sagt bør du sætte dig ind i, hvilken form for mørtel der allerede er brugt til dit murværk. Tit giver det bedst mening at gå efter en mørtelmasse, der er lig den, som den resterende del af dit murværk er fuget med – både når det kommer til styrke, farve og udtryk.
Når du skal lægge nye fuger, skal du ikke gøre det på en dag, hvor solen er fremme på himlen. Direkte sollys kan medføre, at den nye fuge tørrer ud alt for hurtigt. Og det kan resultere i fuger, der revner efter kort tid.
I den forbindelse bør du heller ikke blande mere mørtelmasse, end du kan nå at bruge inden for den anbefalede tid.
Når du fylder fugerne op, betyder det ikke noget, at der kommer mørtelmasse ud på murstene. Efter du har kørt fugejernet hen over murstenen, kan du blot fjerne det overskydende mørtel.
Brug en kost til at feje op og ned på fugerne – ikke sidelæns, da du i så fald kan komme til at beskadige den færdige fuge.
Står det så skidt til, at dit murværk nogle steder er meget nedbrudt, kan du blive nødt til også at skifte nogle af dine mursten ud med nye. Det kan eksempelvis være i forbindelse med et af dine vinduer eller en af dine døre.
Er din mørtel nedbrudt, eller er fugerne ikke af høj nok kvalitet, kan det resultere i murbier. Murbier søger gerne mod løs mørtel, fordi det minder om deres oprindelige levesteder såsom kalkskrænter.
Et af tegnene på murbier er runde huller i mørtlen, hvide larver og pupper eller en sværm af bier omkring hullerne. Når først de har angrebet murværket, vil det ødelægge mørtelfugerne – og øge risikoen for vandindtrængning og frostskader.
Det bedste værn mod murbier er derfor at vedligeholde murværk og fuger. Er skaden sket, og sværmer bierne ind og ud af hullerne, kan du forsøge dig med insektpudder- eller gift. Kontakt en professionel skadedyrsbekæmper, hvis opgaven er for stor for dig at håndtere.
Det er ikke kun på grund af det æstetiske, at du skal holde et vågent øje med mørtelfugerne mellem dine mursten. Det er klart, at vedligeholdte fuger får din bolig til at fremstå pænest og mest vedligeholdt, men det kan faktisk også få alvorlige konsekvenser, hvis du ikke sørger for, at skader på mørtelfugerne bliver taget i opløbet.
I værste fald risikerer du, at dit murværk bliver nedbrudt, eller at du får problemer med fugtskader på din bolig.
Ingen af de to scenarier er særlige rare at tænke på, og vi vil derfor til hver en tid anbefale, at du får fikset problemet, hvis du kan se synlige skader på mørtelfugerne mellem dine mursten.
Du kan regne med en levetid på omkring 40 til 60 år, før dine mørtelfuger skal udskiftes. Såfremt der ikke er tegn på revner og sprækker i dem. Der er mange faktorer, der kan påvirke levetiden. Det gælder blandt andet husets beliggenhed, udformning, alder, og hvilken type materiale murværket er lavet af.
Har du ikke mod på selv at kaste dig ud i reparation af dine mørtelfuger? Så tag kontakt til en murer i dit lokalområde.
En professionel håndværker har erfaring med at bedømme, hvorvidt dine fuger trænger til en opdatering – eller kan klare en sæson mere. Derfra kan vedkommende få sat skik på fugerne igen, så murværk og hus ikke tager skade.
Gratis og uforpligtende
Du får prisen med det samme
En god start på dit byggeprojekt
Håndværker.dk