Overordnet set kan du dele undertage op i to forskellige kategorier. Du kan gå med et fast undertag eller en undertagsdug. Begge former for undertage har den samme funktion; at beskytte dit hus mod sne, vand eller kondens.
Forskellen på de to ligger i, hvilke materialer de består af, og hvordan de bliver lagt under dit tag.
Et fast undertag er en serie af træplader, som har til opgave at beskytte dit hus mod sne, regn og kondens. Et fast undertag bliver typisk lavet af krydsfiner-plader eller OSB-plader, og oven på de faste undertagsplader skal der monteres en undertagsbelægning.
Et fast undertag er en dyrere løsning end en undertagsdug.
En undertagsdug har samme funktion som et fast undertag. Nemlig at beskytte dit hus, så der ikke trænger hverken regn, sne eller kondens igennem tagdækningen.
Undertagsduge bliver kategoriseret som henholdsvis diffusionstætte eller diffusionsåbne. Forskellen på de to kan du læse mere om i det følgende.
Et undertag, der er diffusionsåbent er lavet af et materiale, der er vindtæt såvel som vandtæt. Her kan vanddamp trænge igennem, men det er umuligt for enhver form for væske at trænge ind.
Der kan derfor ikke komme vand ind i dit hus, når du har et diffusionsåbent undertag - men til gengæld kan fugten inde fra dit hus godt trænge væk.
Løsningen med et diffusionstæt undertag bliver sjældent anvendt i praksis, da det kræver, at der er en særlig form for ventilation i selve tagkonstruktionen.
Det er primært diffusionsåbne undertage, der bliver installeret i praksis, da det her er muligt at komme af med fugten i din bolig, uden at det er nødvendigt med yderligere former for ventilation.
Ja, det er der. Et fast undertag er klart den dyreste løsning, men til gengæld er det også den mest langtidsholdbare løsning. Det vil altid være en afvejning, hvorvidt det ene eller det andet bedst vil kunne betale sig.
Her vil det give god mening at spørge en fagmand til råds.
Det er ikke ligegyldigt, hvilket undertag du får lagt. Hvad du skal vælge afhænger i høj grad af, hvilket tag du skal have lagt på dit hus.
Når du har besluttet dig for, hvilken tagbelægning du skal gå med, bør du tjekke op på, hvad den specifikke tagbelægning kræver - både når det kommer til undertag og hældning. Først herefter kan du tage stilling til, hvilket undertag du skal få lagt for at få den bedste tagløsning.
Er det meningen, at din 1. sal skal udnyttes til beboelse, vil det i langt de fleste tilfælde give mest mening med et diffusionsåbent undertag, fordi det ikke kræver meget plads.
Har du derimod ikke planer om at udnytte 1. salen til beboelse og har masser af plads, vil det give god mening at gå efter det mere faste og dyre undertag. Det er ikke alene en god og effektiv løsning, men også en meget langtidsholdbar løsning.
Er du i tvivl om, hvad du skal gøre i forhold til undertag? Så gør du altid klogt i at tage kontakt til en professionel. En tagekspert kan rådgive dig og hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, når det kommer til valg af tagbelægning såvel som undertag.
Har du spørgsmål, vil en fagmand være den bedste til at hjælpe dig videre og sikre dig en god løsning.
Gratis og uforpligtende
Du får prisen med det samme
En god start på dit byggeprojekt
Tags
Håndværker.dk