Vejledning til montering af ny facadebeklædning
Læs også om facadetegninger m.m.
Facadebeklædning kan altså fungere som en del af selve konstruktionen eller monteres udenpå en vægkonstruktion, der allerede er tæt og komplet (eks. en murstensmur).
Hvordan den enkelte væg er konstrueret kan variere, eks. alt efter hvornår huset er bygget, om det er en opvarmet eller uopvarmet bygning, om den er isoleret med udvendig facadeisolering mm. Men overordnet set ser en vægkonstruktion med facadebeklædning ud på en af følgende måder.
Træ- og eternitbeklædning kan monteres på forskellige måder, der giver forskellige udtryk.
Når man monterer brædder lodret har man bl.a. disse muligheder:
Vil man montere vandret kan man bl.a. gøre det på denne måde:
Hvilken metode, man vælger, afhænger selvfølgelig primært af præferencer. Man bør dog altid have for øje, at der på træfacader ikke må kunne samle sig vand nogen steder, som kan suges ind i træet. Dette ville være dårligt for beklædningen. Derudover bør facaden være hel og tæt, så slagregn ikke kan finde vej ind i de indre konstruktioner i ydervæggene.
Zinkbeklædning kræver ikke lister eller træskelet, men kan monteres direkte på en plan overflade.
Er underlaget ru brædder af gran eller fyr (ikke trykimprægnerede), kræves der intet skillelag, men ved alle andre former for underlag, skal der dog monteres et skillelag af plast (special-polyethylen af høj tæthed). Gør man ikke dette, så risikerer man korrosion, altså at zinken nedbrydes.
Er man ferm og handy, og forstår man sig på vægkonstruktioner, vil man eventuelt godt selv kunne skifte facadebeklædning af træ, stål eller eternit. Man bør dog være opmærksom på, at facaden holder resten af huset tørt og varmt, så derfor skal man tage opgaven alvorligt og overlade det til en professionel, hvis der er den mindste tvivl - ellers kan det blive rigtigt dyrt i sidste ende.
Vi anbefaler altid at få en blikkenslager til at stå for montering af gavl- og facadebeklædning i zink. Zinkbeklædning er en rigtigt flot og eksklusiv løsning, når den udføres af en professionel, men kan være en dårlig investering, hvis man vælger at udføre det selv med et skidt resultat.
Når man alligevel skal have udskiftet facadebeklædningen, så vælger mange samtidig at efterisolere facaden, nu hvor lejligheden byder sig.
Faktisk er du forpligtet til at efterisolere facaden, hvis arbejdet resulterer i en energibesparelse, der kan tjene udgiften hjem igen.
Du kan læse mere om efterisolering og krav til efterisolering her.
Du får svar indenfor kort tid
Håndværkere i hele landet
Gratis og uforpligtende
Tags
Håndværker.dk