Renoverer du din bolig med tanke på at gøre den mere energivenlig, kan du søge om at få et tilskud til dine energiforbedringer.
Går du med planer om at gå over til en varmepumpe, at efterisolere dit hus eller at sætte ind med andre former for energirenovering, kan du søge om at få et energitilskud. Det har tusindvis af danskere allerede gjort, og der bliver løbende kastet flere penge i puljen.
Her i artiklen kan du læse mere om, hvad tilskuddet til energiforbedringer er, og hvad der skal til for, at du kan sende en ansøgning afsted.
Energitilskuddet er et tilskud, du som boligejer kan søge om, når du renoverer din bolig på en måde, der nedsætter dit energiforbrug.
Regeringen vil gerne fremme energivenlige boliger, da det bidrager til at nedbringe vores samlede CO2-aftryk. Derfor sætter de en sum penge af hvert år, som bliver brugt til energitilskud. De penge, der bliver sat til side til energitilskud, ryger i Bygningspuljen.
Der bliver lagt millioner af kroner i Bygningspuljen hvert år – i 2022 er tallet oppe på 300 millioner. Det gælder om at være hurtig, når den årlige ansøgningsrunde bliver åbnet. Det foregår efter først til mølle-princippet.
I 2022 bliver der åbnet for to ansøgningsrunder: En i foråret og en i efteråret.
Få vores 7 bedste råd til at indgå en aftale med en håndværker
Mange nye huse bliver i dag opført som bæredygtige byggerier, og det er et krav, at du får lavet en energiberegning, inden du tager det første spadestik til ethvert nybyggeri.
De fleste ældre huse er derimod ikke bygget med tanke på hverken miljø eller energiforbrug. Og det er dem, der er opført flest af her i landet. Derfor er energitilskuddet blevet indført.
For at gøre det nemmere og mere tiltalende at gå i gang med en energirenovering kan du søge om at få et tilskud. Så det bliver mindre omkostningstungt for dig at gøre din ældre bolig mere energivenlig.
Der er nogle få krav, du skal kunne leve op til, hvis du gerne vil søge om tilskuddet:
Tilskuddet dækker kun helårsboliger. Følgende går ikke ind under tilskuddet:
Selvom du først kan få udbetalt tilskud, når du står som officiel ejer af boligen, er der ikke noget i vejen for, at du kan ansøge om energitilskuddet, mens du er ved at købe den pågældende bolig.
I så fald skal du kunne dokumentere, at du snart overtager den bolig, som du gerne vil i gang med at energirenovere. Du skal derfor kunne fremvise:
Du kan få tilskud til følgende energiforbedringer:
Går du over til en varmepumpe, kan du søge om et tilskud. Det gælder både, hvad enten du vælger en luft-til-vand varmepumpe, en jordvarmepumpe eller en varmepumpe kombineret med et ventilationsanlæg.
Når du søger om tilskud til en varmepumpe, er det ikke afgørende, hvilken energimærkning dit hus har. Tilskuddet gælder alle energiklasser.
Skal du i gang med at efterisolere din bolig, kan du søge om tilskud, hvis din bolig hører ind under energimærkning E, F eller G.
Tilskuddet gælder ikke isolering af hulmur eller kældervægge.
Er det dine gamle vinduer, der står for skud, gælder samme regel om, at din bolig er kategoriseret med energimærke E, F eller G.
Tilskuddet dækker udskiftning af facadevinduer samt ovenlysvinduer.
Har du planer om at optimere driften af dit hus ved hjælp af mekanisk ventilation, varmegenvinding ved hjælp af varmepumpe eller et vandbårent radiatoranlæg, kan du søge om energitilskud.
Huset eller lejligheden skal dog tilhøre energimærke E, F eller G.
Det foregår digitalt, når du skal sende en ansøgning afsted.
Du kan søge via Energistyrelsens hjemmeside, hvor du også kan finde mere uddybende information om satserne for tilskuddet og selve ansøgningsproceduren.
Vær obs på, at du kun kan søge penge til energiforbedringer, som du endnu ikke er startet på.
Det kan godt gå stærkt, når ansøgningen for energitilskud åbner.
Selvom der er mange millioner i puljen, er der også mange boligejere, der gerne vil have en bid af kagen. Hold derfor øje med, hvornår den næste ansøgningsrunde åbner, hvis du ved, at du skal i gang med et projekt, der gør dig berettiget til et tilskud.
De ansøgninger, der bliver sendt ind, bliver behandlet af Energistyrelsen i den rækkefølge, de er tikket ind. Des hurtigere, du er på aftrækkeren, des hurtigere kan du altså forvente, at du får et svar på din ansøgning.
Det er meget forskelligt, hvor stort et beløb du kan hente hjem.
Det afhænger både af, hvilken form for energirenovering der er tale om, og størrelsen på projektet. Tilbage i 2020 kunne du få, hvad der svarer til 30 % i tilskud, men satserne er med tiden blevet sat ned, så flere boligejere kan få gavn af de penge, der bliver lagt i puljen.
Vil du gerne vide mere om, hvor stort et tilskud du kan søge om? Så kan du med fordel gøre brug af Energistyrelsens tilskudsberegner.
Den giver dig et mere præcist bud på, hvor mange penge du kan forvente at få i tilskud til dit energirenoveringsprojekt.
Det kan være noget af en jungle at begive sig ud i, hvis du ikke ved meget om energiforbedringer og bæredygtighed i forbindelse med byggeri. Heldigvis er der hjælp at hente hos vores kompetente klimahåndværkere.
De ved alt om, hvordan du kan optimere din bolig på energifronten, og hvilke forbedringer du kan søge om tilskud til. Du er altid velkommen til at give os et kald på telefon 70 22 80 14, så vi kan hjælpe dig i den rigtige retning med dine husprojekter.
Gratis og uforpligtende
Du får prisen med det samme
En god start på dit byggeprojekt
Artikel
Trapper
Håndværker.dk