5 ting du skal tænke over, inden du vælger jordvarme
Læs også om varmetillæg m.m.
Du får svar indenfor kort tid
Håndværkere i hele landet
Gratis og uforpligtende
Når du har jordslanger liggende nede i jorden, vil det forringe deres ydeevne, hvis du planter træer eller buske direkte oven på dem. De vil nemlig skygge for solens stråler - og dermed stjæle energi fra dit jordvarmeanlæg. På samme måde er det heller ikke optimalt, hvis du opfører et skur i din have i det område, hvor jordslangerne er gravet ned. Det vil også skygge og gøre det mere svært for jordvarmeanlægget at fange energien, der bliver sendt fra solen.
Har du en kæmpe grund med masser af plads, du kan udfolde dig på, er det sikkert ikke et problem. Men har du en relativt lille grund, bør du forholde dig til, om du kan lade jordslangerne få de bedste betingelser ved ikke at bygge eller plante oven på dem.
For at du kan få det optimale ud af et jordvarmeanlæg, er det afgørende, at din bolig er velisoleret. Anbefalingerne lyder på, at du gerne skal have hulmursisolering samt minimum 250 mm. isolering i loftet. Derudover skal du også sørge for, at alle døre og vinduer i boligen er helt tætte.
Kan din bolig ikke leve op til anbefalingerne, kan det være svært at få varme nok i dit hus ved hjælp af jordvarme, og det kan blive en dyr fornøjelse at holde dit jordvarmeanlæg kørende.
Opvarmer du din bolig ved hjælp af jordvarme, vil fremløbstemperaturen være lavere, end det eksempelvis er tilfældet med fjernvarme. Du skal derfor være ekstra opmærksom på de radiatorer, du har i din bolig. Det kan være, at du skal have flere radiatorer monteret, eller at du skal have nogle større af slagsen. Ganske enkelt for, at du kan få ført tilstrækkeligt med varme rundt i dit hjem, når du har jordvarme.
Bliver din bolig varmet op med et oliefyr af ældre dato, eller anvender du elvarme? Så kan der være rigtig mange penge at spare ved at gå over til jordvarme. Det er de to dyreste måder at varme din bolig op på, og skiftet til jordvarme vil derfor medføre en stor besparelse.
Overvejer du at skifte til jordvarme, skal du dog altid huske at medregne udgifter til eventuel efterisolering og nye radiatorer i dit regnskab.
Det vil som regel give rigtig god mening at få anlagt et jordvarmeanlæg, hvis du er ved at bygge et nyt hus. Jordvarme vil tjene sig ind over tid, og det vil overgå de relativt høje startomkostninger, som er forbundet med at få det anlagt. Nye huse er desuden meget velisolerede, og du kan fra start vælge at få radiatorer sat op, som vil fungere godt sammen med jordvarme.
Tags
Håndværker.dk